C++

Napravi svoje prve korake u svijet profesionalnog programiranja.

Uzrast

Srednjoškolci i odrasli

Trajanje

3 mjeseca (24 časa)

Izvođenje

1 sedmično 2 časa

Cijena

400 KM

Šta ću naučiti?

Programiranje je jedno od najatraktivnihih zanimanja u modernom svijetu. Ono što je dobro, potreba za programerima je stalno u porastu. Razlog tome je rapidan tehnološki razvoj svijeta. 

Svijet se razvija u smijeru automatizacije svih proizvodnih procesa, počevši od proizvodnje, trgovine ali i usluge. Svi ti automatizirani procesi ne mogu funkcionisati bez programa kojeg prave programeri.

Programiranje je širok pojam, te ne postoji jedna definicija te riječi, ali možemo reći da to predstavlja skup vještina kojima programer stvara računarski program koji će da izvodi neki zadatak.

U današnje vrijeme postoji puno programiskih jezika i često to može predstavljati problem za početnike koji žele da se počnu baviti programiranjem. 

Koji jezik odabrati? Koji je najbolji? To su pitanja na koja svako ima svoj odgovor, zavisno od vlastite preferencije. Ali pravi odgovor je da ne postoji najbolji programski jezik, nego svaki programski jezik ima svoju specifičnu svrhu za koju je namjenjen.

Ono što je najbitnije za početnike je da nije bitno koji će programski jezik odabrati kao prvi, jer u svojoj suštini glavne temeljne osnove su iste za sve programske jezike. Razlika je samo u sintaksičkim pravilima. Zbog toga ne trebaju previše da razmišljaju o tome.

Nakon što se savladaju osnove, mogu se lako prebaciti na bilo koji drugi programski jezik, bez potrebe da ih uče ispočetka.

C++

Sigurno ste svi čuli za C++. To je jedan od najpopularnijih programskih jezika svih vremena. 

C++ se može naći u današnjim operativnim sistemima, grafičkim korisničkim interfejsima i ugrađenim sistemima. Tkođer se korisiti za izradu video igrica.

C++ je objektno orijentisani programski jezik koji daje jasnu strukturu programima i omogućava ponovnu upotrebu koda, smanjujući troškove razvoja. C++ je prenosiv i može se koristiti za razvoj aplikacija koje se mogu prilagoditi višestrukim platformama. S toga je jako popularan među programerima.

Kao što smo i ranije rekli C++ blizak programskim jezicima C, C# i Javi, te programerima olakšava prelazak na C++ ili obrnuto.